trojbors_elefanter trojbors_gron
trojbors_ravar trojbors_ugglor

Nu är det påfyllt i webbshoppen! Som färgglada karameller är dessa små börsar som passar utmärkt för dina kort, mynt, sedlar, tamponger eller annat smått och gott. De är sydda av mönstrade bomullströjor och har fått varsin gosig rund knopp från en lammullströja.

Gå till webbshoppen>>

stiglindberg-grytlapp1 stiglindberg-grytlapp2

Grytlappar är nog ett hemslöjdsalster som de flesta av oss nån gång tillverkat. Själv virkade jag en lite charmigt skev och vind av ljusrosa och mintgrönt bomullsgarn på slöjden i femman. Den har jag kvar än faktiskt.. Kanske borde plocka fram den igen 🙂

Detta kökssmycke har jag sytt av spillbitar från ett Stig Lindbergtyg. Tyget räckte bara till en sida så den andra sidan fick bli enfärgat blå. Grytlappen har fått återbrukad fibervadd från ett täcke som mellanlägg för att isolera bättre. Snyggt och praktiskt på en gång.

Ett annat tips är att byta tyg på dina gamla brända, smutsiga eller trasiga grytlappar.  Då behöver du inte ens ny fibervadd men får ändå nytt, fint och piffigt till köket.

Har du gjort, eller sett nån rolig/fin/tjusig/galen grytlapp? Tipsa mig gärna i så fall!

Kram!

mobilvaska_lindberg2 mobilvaska_vaxduk1

mobilvaska_marimekko1 mobilvaska_lindberg1

Efter flera års tvekan blev jag med smartphone till sist. Och nu vill jag inte vara utan. Men jag tror verkligen inte på hela grejen med att byta telefon så fort det kommer ut en ny. Jag vill att min ska hålla länge. Så vad gör man när man fått en sån fin kompis? Jo man syr ju fina kläder åt den!

Tre mobilväskor har det blivit hittills  Den grön-röd-lila är min egen. Den har jag gjort av en spillbit från en vaxduk, vilket praktiskt nog skyddar lite mot regn och utspillt kaffe.

Den svarta med rödhåriga damen sydde jag av en spillbit av ett Stig-lindbergtyg åt en kär kollega. Den rosa av ett fint gammalt marimekkotyg.

Alla mobilväskorna är fodrade med färgglad yllefilt för stötdämpning, stängs med kardborre och har ett dragkedjefack på baksidan för att rymma kort, pengar eller hörlurar. På så sätt får man liksom börs och mobilväska i ett och bara en grej att hålla rätt på, vilket är toppen för en slarver som mig. 🙂  Dessutom har alla öglor för att kunna fästa handledsrem eller rem så man kan hänga dem runt halsen.

Stay tuned för det kommer nog fler mobilväskor snart! Och vill du ha en egen så syr jag gärna upp åt dig! Bara att säga till!

Ha det fint!

      

Har surfat runt lite på nätet efter mer omdesigntips och det finns en hel del coola grejer därute. Kul att så många håller på med omdesign! Här är två av mina favoriter. De jättefina hängkrokarna är gjorda av gafflar och skedar och kommer från designspongeonline.com. Det andra exemplet är en gammal resväska som fått ben och förvandlats till en underbar säng till katt- eller hundkompisen. Den kommer från http://readymadeblogs.mydevstaging.com/

Ett tips för dig som vill söka mer inspiration för omdesignprojekt på nätet är att söka på ordet ”upcycle”. Ett toppenord jag nyss upptäckt som jag tyvärr inte kommit på någon bra översättning till.. Kom gärna med tips på nåt bra uttryck på svenska!  Och hittar du nåt riktigt bra omdesigntips så får du väldigt gärna vidarebefodra det till mig. =)

Tipsar också om en blogg som samlar omdesigntips från nätet: http://theartofthers.blogspot.com

Solsken och hopp om lite vårvärme! / oknytt

    

Ja man kan ju göra nåt fint av nästan vad som helst. Den här väskan har jag sytt av tomma kaffeförpackningar. Det är inte särskilt svårt alls. Till den här gick det åt 11 kaffeförpackningar, men då har jag använt såna där små som man har på kaféer (där hela påsen hälls i kaffefiltret), se bild 2. Använder du vanliga 500g paket så räcker det nog med 5 st ungefär.

Först tvättade jag kaffeförpackningarna med vanligt diskmedel och vatten och sedan klippte jag upp dem till platta rektangulära bitar (dvs jag klippte bort de sammanklistrade bitarna). Dessa sydde jag sen ihop med raksöm på symaskin. Ett tips här är att sy med lite längre stygnlängd än vanligt så inte sömmen perforerar plasten för mycket. Handtaget sydde jag av hopvikta remsor av kaffepåsar, men det fungerar ju också med tygband, bälten, eller liknande.

Tada! En praktisk och hållbar väska istället för onödigt plastförpackningsskräp! Toppen!

Och näe, den luktar inte kaffe längre =)

Vill du se fler kaffeväskor? Här är en tysk sida som har många olika exempel>>. Det finns också massor med inspiration på nätet om du söker på ”väska av kaffeförpackningar”.

Ha en underbar dag och njut av den fantastiska våren! / oknytt

Ugglor jag sytt av fina vintagetyger  

Hej! Skulle vilja presentera er för ett gäng ugglekompisar som blivit till på sistone. Jag har länge funderat på att börja göra mjukdjur och leksaker men inte riktigt kommit mig för. Men de senaste veckorna har det varit ugglor och hoat utanför vårt hus. Hur mysigt som helst! Och inspirationen slog till så i fredags kom den första mjukisugglan till världen! =) Efter den första blev jag fast och har maniskt producerat sen dess. Och här ser ni resultatet: 5 unika ugglor, alla med sitt eget uttryck och personlighet. Jag har redan blivit kär i  allihopa. =) Kommer bli svårt att skiljas från dem men rätt person kanske kan få adoptera en egen liten ugglekompis. 😉

Ugglorna är gjorda av vintagetyger, gardiner, dukar och annat från second hand. Är praktiskt att sy såna här mindre grejer när man har många småbitar kvar av olika tyger. De är stoppade med återanvänd fibarvadd från täcken. Så återanvänt material rakt igenom alltså, tom en del av sytråden har jag fyndat på loppis =) Dessa ugglor är inte bara kramgoa utan också riktigt miljösnälla!

Ha en toppendag! / oknytt

    

    

  

Har varit hemma sjuk en hel vecka och blivit sååå uttråkad. Och när jag blir uttråkad så börjar min hjärna fundera på allt mellan himmel och jord. Det var så jag kom att börja fundera på min kära symaskin.

Min Husqvarna 2000 är en gammal trotjänare. Så gammal faktiskt att jag inte fanns när den föddes. Jag har fått ta över den från min mor, som i sin tur fick den av sin mamma. Mamma har räknat ut att den är närmare 50 år gammal (!) Till historien hör att min mormor sydde en hel del och mamma i sin tur har sytt massor på den, precis som jag. Och otroligt nog fungera den fortfarande efter nästan ett halvt sekel. Det va fasen kvalitet på grejer förr i tiden!

Denna fantastiska symaskin har varit med och sytt mormors lilla svarta, den har sytt den älskade blå ryggsäck med sittunderlag och en liten broderad hundvalp som jag hade med på utflykter i lågstadiet och den var med och skapade den gammelrosa klänning  jag och mamma sydde av farmors sammetsgardiner till min studentbal. Nu har tyvärr sick-sacken slutat fungera för några månader sedan. Låter lite konstigt och så syr den bara rakt fram… Men trestegs-sicksacken funkar fortfarande så jag och min älskade Husqvarna fortsätter att kämpa på tillsammans. För gammal kärlek rostar aldrig. =)

Nån som har nåt tips på vad som kan vara fel förresten? Nåt man kan fixa själv, eller måste man lämna in den?

Kram! / Oknytt

     

Fasen vad nöjd jag blev när jag hittade den här fina blårutiga vintage-cykelväskan på en nyöppnad second hand butik här i stan. Fick den för ynka 40 kr (!). Tack och bock =). Hur fin som helst och jättepraktisk att ha mat i på vägen hem från affären, eller kanske jag tom får ner min bärbara dator i den när jag ska iväg nånstans.. Fantastiskt!

När jag redan börjat pimpa cykeln så kom jag på att testa en idé. Köpte nämligen min kära sambo en sadelvärmare i namnsdagspresent. En sån där som har en sits av lurvigt fårskinn. Så nu var hans fina lilla rumpa glad och nöjd, men min egen stackars rumpa fortsatte bli kall varje dag på väg till jobbet. Därför provade jag att sy en egen sadelvärmare till mig själv. Ville ha nåt lite färgglatt och slippa köpa nytt så jag sydde en av en bit filtad ylletröja. Och till min stora glädje gick det hur bra som helst!

Vill du prova själv är det bara att rita av sadeln på ett ungefär som den ser ut uppifrån (plus sömsmån) och klippa ut det i filtat ylle, fårskinn, teddy eller nåt annat varmt. Klipp till en likadan bit av ett slitstarkt och vattenavvisande tyg (jag använde tätvävd polyester) som du sicksackar fast på undersidan av den varma tygbiten för att göra den mer tålig och vattenavvisande. Sen syr du fast en ca 12 cm bred remsa av det slitstarka tyget runt ”sits”-biten, sy en kanal i ytterkanten och dra i en resårsnodd. Klart!

Jag tar förresten gärna emot tips på mer saker man skulle kunna göra av gamla ylletröjor. Har ett gäng liggandes här hemma.. =) Har tidigare gjort väskor, vantar, tofflor och börsar, men du kanske har fler toppenförslag? Hör av dig!

Läs mer här om hur du filtar en ylletröja>>

     

Såhär på sommaren ser man dem överallt. De bildar fägglada drivor runt sopkorgar, på torg och runt glasskiosker. Jag talar om plastskedar. De där små skedarna i starka färger man får till mjukglass bla och som bara kastas bort. Vilket slöseri. För de kan faktiskt förvandlas till fina örhängen istället!

Här är ett par gröna skedar som jag sågat av skaften på, filat till och borrat hål i för att kunna fästa öronkrokar och stora röda pärlor. Så vips: ett par skedar mindre på sopberget och istället ett par fina, unika örhängen. Bra va!? =)

Ut och leta! / oknytt

     

Vill tipsa om en fantastisk ide: att låna kläder på bibliotek. Hur smart är det inte!? Toppen för både miljö, plånbok och din egen stil. Umeå Klädbibliotek är det första permanenta klädbiblioteket i Sverige. Tack vare ett fantastiskt gäng eldsjälar kan du för ynka 50kr per år låna kläder till både vardagslunken och partajsen. Bra va!!?

Läs mer om Umeå Klädbibliotek här>>

Och för dig som bor lite för långt från Umeå kan jag  ju föreslå att du går ihop med några vänner och lånar eller byter kläder mellan varandra. För hur fina kläder man än har så blir man ju tillsist lite less på samma gamla trasa, men den kanske din kompis tycker är toksnygg och vill byta/bytlåna mot sin jättefina jacka som du gillar osv. Så blir alla nöjda och glada utan att ha belastat varken bankkonto eller miljö. =)

kram! / oknytt

     

     

Det är ju fantastiskt! Alla dessa människor som öppnar sina hus, hem och gårdar på sommrarna för att driva sommarloppis. Överallt efter vägarna i vårt avlånga land ploppar det upp loppisskyltar lite knaggligt textade med målarfärg på på masonit, som leder en till ladugårdar, logar och skjul fyllda med billiga och miljövänliga andrahandsfynd. Jag älskar dem! Och alltsomoftast kan man också köpa hembakta bullar, kakor och kaffe för en spottsyver, att avnjutas i sommarsolen. Underbart! 

Mina senaste fynd är en underbar prickig liten tekanna för höstens kommande teorgier, en liten barnklänning med fina ugglor på och så tokbilliga dragkedjor i regnbågens alla fäger. Dragkedjorna fick jag för övrigt lov att pruta uppåt när jag köpte för jag tyckte den gamla damen var på tok för billig =)

Ut och njut och fynda!

Soolsken! / oknytt

     

Såhär mitt i sommarfröjden får den här nygjorda väskan mig att tänka på sol och bad. Är en till sån där fiffig väska som man kan vända ut och in och på så vis få två väskor i en. Det är alltså samma väska på båda bilderna, bara vänd ut och in.  Blir man less på den ena sidan är det bara att vända. Hur smart som helst, om jag får säga det själv. =)  

Väskan har jag sytt av en blåvit vintage -gardin från sent 60-tal (10-gruppen) och en gul manchesterkjol som jag fyndat på second hand. Har uppgraderat modellen sen senast också så att nu har den fått ett praktisk infälld dragkedjeficka som rymmer börs, telefon och annat smått och gott.

Mer ingående beskrivning av denna typ av väska här>>
Två andra varianter av samma modell här>>

Ha det fint! / oknytt

    

     

Jag blev verkligen kär när jag hittade de här tygerna på loppis! Vilken tur att det finns begagnade barnkläder med så här fina mönster att fynda där ute. Det bidde fyra underbara små tröjbörsar. Och som pricken över i’et fick de varsin gosig knopp av färgglada ylletröjor.  Nu ska jag nog ut och leta fler fina tyger… =)

Ha en toppendag! / oknytt

Ps. Börsarna finns i webbshopen>>

    

Äntligen! Har letat efter röd slang i evigheter. Har tom funderat på att göra nån nattlig räd i ett hus i grannskapet där en snygg röd slang legat och frestat mig hela våren..  Men jag slapp gå och bli kriminell 😉  för en dag på jobbet när jag beklagade mig över min outhärdliga brist på röd slang så visade det sig att min kollega haft en röd slang i sin trädgård hela tiden! Vilken lycka!! Så en bit av slangen, tillsammans med pärlor från gamla smycken, blev så här fina örhängen. Tack Maggan!

Kram! / oknytt

Ps. Dom finns i webbshoppen >>

Känner du nån som konfirmerar sig, tar studenten eller kanske fyller år snart? Isåfall kan ett knapparmband blir en bra och personlig present. Knappar är så fina och finns ju ofta i drivor i farmors gömmor, eller jättebilligt på second hand. Dessutom finns det ju så många olika stilar och färger på knappar att du kan göra ett armband som passar perfekt till din väns smak och stil.

Detta behövs:

  • 7 knappar ca 0,5-2cm i diameter
  • Ca 30 bindöglor i metall eller länkar från halsbandskedja (minst 0,7mm i diam) Om du inte hittar begagnade så finns nya att köpa på de flesta hobbyaffärer.
  • 1 smyckeslås, tex karbinlås
  • Ev. 1 berlock (kors, hjärta, bokstav etc.)
  • Tång för att fästa bindöglorna. 1 plattång och 1 tång med rund spets är lämpligt.

Gör så här:

  1. Fäst 2 bindöglor/kedjelänkar i knapphålen på varje knapp, mitt emot varandra mha av tång.
  2. Fäst ihop alla knappar med varandra genom att fästa ihop bindöglorna från två knappar med en tredje bindögla tills du har en lång kedja med knappar.
  3. Fäst ytterligare en bindögla ytterst i ena änden av armbandet och fäst smyckeslåset i denna yttersta bindögla.
  4. I den andra änden av armbandet fäster du ca 8-10 bindöglor i varandra. På så sätt kan sedan armbandets längd anpassas av den som ska bära det.
  5. Vill du ha en berlock så fäster du den var du vill på armbandet mha. en bindögla.
  6. Klart!

Visst blev dom fina!? Jag blir glad varje gång jag tittar på dessa små färgglada karameller till börsar =).  Eftersom våren är i antågande så ville jag göra lite somrigare börsar än de jag förut gjort av ylletröjor så jag provade att sy av begagnade bomullströjor istället och det gick hur bra som helst! Den till vänster är sydd av en blåturkosmönstrad tröja som tyvärr blivit för kort i tvätten och den rödvitrandiga är sydd av en tröja från polarn och pyret.

Vill du prova själv så rekommenderar jag att du stryker på vlieslin på baksidan av tröjtyget innan du börjar sy din börs. Det gör att börsen blir stabilare och att det blir lättare att sy i trikåtyget utan att det drar sig.  För extra stabilitet och så att börsen ska hålla länge har jag fodrat dem med ett tunnt bomullstyg. De färgglada ”knapparna” gjorde jag av ylletröjor ändå för de blir så mjukt och vackert ”ulliga”.

Ett annat tips är att leta efter dragkedjor på second hand för de är rätt så dyra att köpa nya och min erfarenhet är att det ofta går att hitta fina dragkedor i bra skick begagnat.  Och som alltid så är ju begagnat så mycket bättre för miljön! =)

Lycka till!

JätteTACK alla ni som röstade på mig i tävlingen ”Sveriges bästa gröna bloggar” hos eko-sajten En lagom dos grönt. Jag vann inte men tack vare er tog jag mig ju hela vägen till final! Jättekul med all uppskattning!!! Ett stort grattis också till bloggen Underbara Clara som vann i kategorin ”Hem och inredning”!

Kram! / oknytt

Tack vare ERA röster så har den här bloggen gått vidare till final i tävlingen ”Sveriges bästa gröna bloggar”!!! TACK!! Mitt hjärta svämmar över av tacksamhet! =)

Så hjälp mig till en chans att vinna! Gå in och rösta på Oknytt – återbruk och omdesign. OBS! Du kan rösta en gång per dag fram till den21 mars! Och dessutom har du som röstar chans att vinna fina priser hos en Lagom dos grönt!

Klicka här för att komma till röstningen>>

StoOrt tack för Din röst!

Jag hade den stora äran att få en påse begagnade tyger från en av mina vänners snälla mamma häromsistens (TACK!!!). En bekant till mig såg ett av tygerna, närmare bestämt ett som är mjukt och ludet och påminner om kohud, och blev förtjust på en gång. Så nu har jag sytt en behändig och väldigt charmig kameraväska till henne. Hon är också väldigt förtjust i rosa så färgvalet på foder och detaljer var inte så svår =). Söt va!? =)

Vill du se vilka kameraväskor jag har till salu så titta in i min webbshop>>

Jag har helt överraskande fått den stora äran av att bli nominerad i tävlingen ”Sveriges bästa gröna bloggar”! Nån/några av er mina kära läsare har nominerat mig. Tack så mycket!!! =) Ni gör mig så glad, stolt och peppad!

Kolla in sajten En lagom dos grönt som anordnar tävlingen och få tips om hur du lever lite grönare. Och om du gillar den här bloggen och tycker att den är ett bra exempel på lekfullt miljötänkande så gå gärna in och lägg en röst för min blogg Oknytt – återbruk och omdesign i kategorin Hem och inredning. Du kan rösta en gång per dag fram till den 7 mars.

Klicka här för att komma till röstningen>>

StoOrt tack för din röst!

Kram!