Detalj från en väska av ett begagnat ylletyg och ett örngott Rund tygknapp på en väska sydd av ett begagnat ylletyg och ett örngott

Det finns ju många saker att tänka på när man vill vara så snäll mot miljön som möjligt. Ett av de bästa är ju att inte konsumera så mycket, ett annat är att återanvända gamla material. Här har jag ett förslag på hur du gör både och och ändå får två väskor att variera dig med!

Jag har använt ett begagnat ylletyg och ett schysst gammalt örngott jag fyndat på second hand. Det finurliga med denna väska är att den är sydd så att den är helt vändbar dvs att insidan och utsidan är lika fina men olika. För dig som sytt lite förut behöver det inte vara särskilt svårt. Grundtanken är att du syr två väskpåsar i samma form och storlek och sedan lägger du ihop dem inuti varandra (som när du syr i ett foder) med sömmarna liksom inåt och mot varandra, så att de inte syns. Därefter klipper du till ett kantband (här har jag sytt ihop två för att få olika tyg på insidan resp. utsidan av väskan) som du syr fast runt väskans öppning. Och tillsist syr du och syr fast ett axelband (som ju också gärna får ha olika tyg på de olika sidorna) på väskan. Klart!

Väska sydd av ett begagnat ylletyg och ett örngott. Från ena sidan. Samma väska sydd av begagnat ylletyg och ett örngott. Nu vänd ut och in.